Δείκτης αδιαβροχοποίησης προγραμματιστών ποτίσματος

Δείκτης αδιαβροχοποίησης προγραμματιστών ποτίσματος
Useful Information

11

Τι είναι η αξιολόγηση IPX και γιατί είναι σημαντική;

Το IP σημαίνει Διεθνής Προστασία ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, Προστασία εισόδου. Η βαθμολογία IP (ή IPX) είναι η σήμανση που περιγράφει το επίπεδο προστασίας (που παρέχεται από το περίβλημα της συσκευής) από τη σκόνη, το νερό και την είσοδο άλλων σωματιδίων ή υγρών.

Μπορείτε να δείτε τη γενική μορφή της βαθμολογίας IP στην παρακάτω εικόνα. Κάθε αξιολόγηση ξεκινά με τη συντομογραφία IP ακολουθούμενη από 2 ή 3 αριθμούς ή/και γράμματα. Όταν αγοράζετε ένα ηχείο εξωτερικού χώρου, αθλητικά ακουστικά ή ένα αδιάβροχο/αδιάβροχο smartphone, πιθανότατα θα δείτε μόνο δύο αριθμούς ή ένα γράμμα και έναν αριθμό (κάτι σαν IP67 ή IPX7). Κάθε γράμμα/αριθμός έχει τη δική του σημασία και περιγράφει το επίπεδο προστασίας από την είσοδο ορισμένων σωματιδίων/ρευστών.

Η γενική μορφή μιας βαθμολογίας IP

Το πρώτο ψηφίο/γράμμα στην κατάταξη IP περιγράφει το επίπεδο προστασίας από την είσοδο στερεών σωματιδίων και αντικειμένων. Εάν η συσκευή δεν προσφέρει καμία προστασία από την είσοδο στερεών σωματιδίων, το πρώτο σύμβολο θα είναι 0. Εάν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το επίπεδο προστασίας από την είσοδο στερεών σωματιδίων (η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί), θα δείτε το γράμμα X αντί για το 0 ως το πρώτο σύμβολο μετά την IP (κάτι σαν IPX4 ή IPX7). Αυτό μπορείτε να δείτε σε πολλές περιγραφές προϊόντων όταν ψάχνετε για αδιάβροχα/αδιάβροχα/αδιάβροχα ηχεία εξωτερικού χώρου και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Υπάρχουν 6 επίπεδα προστασίας από την είσοδο στερεών σωματιδίων. Το επίπεδο 5 και το επίπεδο 6 είναι επιθυμητά όταν αγοράζετε ηχεία εξωτερικού χώρου, ειδικά εάν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε στην παραλία. Εάν ο πρώτος αριθμός μετά την IP είναι 5, η συσκευή προστατεύεται από τη σκόνη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προστατεύεται πλήρως από την είσοδο σκόνης, αλλά ακόμα κι αν η σκόνη εισέλθει στη συσκευή, η ποσότητα δεν θα είναι αρκετή για να παρεμποδίσει τη λειτουργία της συσκευής . Εάν ο πρώτος αριθμός μετά την IP είναι 6, η συσκευή είναι ανθεκτική στη σκόνη/σκόνη και είναι πλήρως προστατευμένη από την είσοδο σκόνης.

Το δεύτερο σύμβολο στην κατάταξη IP περιγράφει το επίπεδο προστασίας από την είσοδο νερού (όχι από την είσοδο άλλων υγρών). Υπάρχουν 9 επίπεδα προστασίας του νερού και θα τα εξηγήσουμε όλα στην επόμενη ενότητα. Εάν μια συσκευή δεν προσφέρει κανένα επίπεδο προστασίας από την είσοδο νερού, το δεύτερο σύμβολο στην αξιολόγηση IP θα είναι 0 και εάν η συσκευή δεν έχει ελεγχθεί για αντοχή στο νερό, το 0 αντικαθίσταται από το X.

Το τρίτο σύμβολο είναι προαιρετικό και δεν ελέγχονται όλες οι συσκευές για αυτήν την αξιολόγηση. Το τρίτο σύμβολο είναι ένα γράμμα (H, S, M, F ή W). Αυτά τα γράμματα περιγράφουν διαφορετικές συνθήκες στις οποίες δοκιμάστηκε η συσκευή και σας δίνουν ορισμένες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Το H σημαίνει υψηλή τάση, το M υποδηλώνει ότι η συσκευή κινούνταν κατά τη διάρκεια της δοκιμής νερού, S υποδηλώνει ότι η συσκευή στεκόταν ακίνητη κατά τη δοκιμή νερού, W σημαίνει καιρικές συνθήκες, ενώ F υποδηλώνει ότι η συσκευή είναι ανθεκτική στο λάδι.

Το νόημα κάθε αξιολόγησης IPX
Η βαθμολογία αντοχής στο νερό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ελέγχετε όταν αγοράζετε ένα ηχείο εξωτερικού χώρου, αθλητικά ακουστικά/ ακουστικά ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι αδιάβροχο/αδιάβροχο/αδιάβροχο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχουν 9 επίπεδα αντοχής στο νερό και τώρα θα περάσουμε από όλα αυτά τα επίπεδα και θα εξηγήσουμε το βαθμό προστασίας που αντιπροσωπεύουν. Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα υποθέσουμε ότι η συσκευή (ηχείο, ακουστικά, ακουστικά) δεν έχει ελεγχθεί για αντοχή στη σκόνη (το πρώτο σύμβολο στην βαθμολογία IP είναι X και το δεύτερο περιγράφει την αντοχή στο νερό).


IPX1 – Μια συσκευή με βαθμό αντοχής στο νερό επιπέδου 1 μπορεί να επιβιώσει από σταγόνες νερού που πέφτουν κάθετα πάνω της για 10 λεπτά. Η ποσότητα του νερού αντιστοιχεί σε 1 mm ανά λεπτό βροχόπτωσης.

IPX2 – Μια συσκευή με βαθμό αντοχής στο νερό επιπέδου 2 μπορεί να επιβιώσει από σταγόνες νερού που πέφτουν πάνω της ενώ έχει κλίση υπό γωνία 15°. Η συσκευή δοκιμάζεται 4 φορές (σε τέσσερις θέσεις) και η ποσότητα νερού αντιστοιχεί σε 3 mm ανά λεπτό βροχόπτωσης.

IPX3 – Μια συσκευή με βαθμό αντοχής στο νερό επιπέδου 3 μπορεί να επιβιώσει σε ψεκασμούς νερού (που ψεκάζεται από ένα ακροφύσιο με αντισταθμισμένη ασπίδα εγκεκριμένη από την IEC). Το νερό ψεκάζεται σε διαφορετικές γωνίες έως και 60° μετρούμενες από τον κατακόρυφο άξονα. Η πίεση του νερού είναι 50-150 kPa και η ποσότητα του ψεκασμένου νερού κατά τη διάρκεια της δοκιμής 5 λεπτών είναι 50 λίτρα.

IPX4 – Μια συσκευή με βαθμολογία αντοχής στο νερό επιπέδου 4 μπορεί να επιβιώσει σε πιτσιλίσματα νερού από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το ίδιο ακροφύσιο από το προηγούμενο παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτήν τη δοκιμή, αλλά η θωράκιση πρέπει να αφαιρεθεί. Μερικά από τα πιο δημοφιλή ηχεία με βαθμολογία IPX4 είναι τα Bose Soundlink Revolve και VTIN.

IPX5 – Μια συσκευή με βαθμολογία αντοχής στο νερό επιπέδου 5 μπορεί να επιβιώσει σε μικρούς πίδακες νερού που προβάλλονται από ένα ακροφύσιο 6,3 mm σε οποιαδήποτε γωνία. Η δοκιμή διαρκεί 15 λεπτά και ο όγκος του νερού είναι 12,5 l/min.

IPX6 – Μια συσκευή με βαθμολογία αντοχής στο νερό επιπέδου 6 μπορεί να επιβιώσει σε ισχυρούς πίδακες νερού που προβάλλονται από ένα ακροφύσιο 12,5 mm σε οποιαδήποτε γωνία. Η δοκιμή διαρκεί 3 λεπτά και ο όγκος του νερού είναι 100 l/min.

Οι συσκευές με ονομασίες IPX5 και IPX6 θεωρούνται ανθεκτικές στο νερό.

IPX7 – Μια συσκευή με βαθμό αντοχής στο νερό επιπέδου 7 μπορεί να επιβιώσει (χωρίς καμία ζημιά) σε βύθιση σε νερό έως και 1 m (περίπου 3 πόδια) για 30 λεπτά. Όλες οι συσκευές με βαθμολογία IPX7 θεωρούνται πλήρως αδιάβροχες. Υπάρχει ένα σωρό ηχεία/ακουστικά με βαθμολογία IPX7 και τα πιο δημοφιλή είναι τα JBL Flip 4, JBL Charge 3, UE BOOM κ.λπ.

IPX8 – Μια συσκευή με βαθμό αντοχής στο νερό επιπέδου 8 μπορεί να επιβιώσει σε βύθιση σε νερό σε βάθος μεγαλύτερο από 1 m (συνήθως έως 3 m). Η διάρκεια της δοκιμής καθορίζεται σε συνεργασία με τον κατασκευαστή (δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος, αλλά είναι συνήθως μεγαλύτερος από τον χρόνο δοκιμής για την αξιολόγηση IPX7).